1. PRIMAIRE GEGEVENS

Auteur: Leon de Winter
Titel: God's Gym
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam, 2002
Uitgever:  De Bezige Bij
Genre:  Psychologische roman 

2. INHOUD (SAMENVATTING)

De Proloog is een verklaring van God (van Godzilla), de grote zwarte eigenaar van “God’s Gym” (een sportschool), hoe het zover heeft kunnen komen dat Mirjam Koopman, zijn leerling die bij hem achterop de motor zat, op haar verjaardag omkwam tijdens een ongeluk. We horen over het verleden van alle betrokkenen.
Op 22 december 2000, de dag dat de dochter van de halfjoodse scriptschrijver Joop Koopman (de hiervoor genoemde Mirjam) 17 jaar wordt, heeft zij een afspraak met haar vriendinnen om te lunchen. Als zij vertrokken is krijgt Joop een telefoontje van Philip, een oude schoolvriend of hij zin heeft om langs te komen in zijn appartement waar hij logeert. Zij hebben elkaar al jaren niet meer gezien. Philip vraagt hem of hij undercover wil werken voor de Mossad (de geheime Israëlische dienst). Hij moet “toevallig” in contact zien te komen met Omar, een jonge Nederlandse Marokkaan, die ervan wordt verdacht een terrorist te zijn.
Joop wil in eerste instantie weigeren, maar door het noodlottige telefoontje dat hij krijgt tijdens het gesprek, verandert zijn hele leven. Mirjam, zijn enige dochter voor wie hij zorgt na zijn scheiding, ligt zwaar gewond en in coma in het ziekenhuis. Joop denkt dat iemand een grap met hem wil uithalen maar gaat toch samen met Philip naar het ziekenhuis. Mirjam sterft ‘s nachts aan haar verwondingen. Joop geeft in een roes van verdriet toestemming voor een harttransplantatie. Hij vervalt in een diepe en sombere rouw.
Dan, op een dag, komt God langs. Hij is in tranen en “geeft zijn leven” aan Joop: “Mijn leven is nu voor u! Doet u ermee wat u wilt Het was mijn schuld!”. God bood Mirjam een lift aan nadat ze had gesport in zijn school. Hij moest dezelfde richting op als Mirjam, dus waarom niet dachten ze allebei! Door samenloop van omstandigheden, die in de proloog zijn beschreven, lag er een olievlek op de snelweg, een auto slipte en botste tegen de motor van God aan. Joop kan het hem niet vergeven dat hij haar achterop heeft genomen. Maar God blijkt een goedmoedige en vriendelijke jongen te zijn die alles overheeft voor Joop (hij heeft zelfs zijn sportschool verkocht en wil van het geld dat hij ervoor heeft gekregen een tempel op het graf van Mirjam laten bouwen en bekeert zich tot het jodendom!).
Door deze ongelukkige omstandigheden in Joop’s leven gaat hij toch in op Philips aanbod, voornamelijk voor het geld. Hij raakt inderdaad aan de praat met Omar die een aardige en praatgrage jongeman blijkt te zijn. Ze krijgen een band. Omar wil een postorderbedrijf voor moslims op internet zetten en heeft veel vrienden die “hacken”. Dan komt opeens Linda opduiken, een nicht waar Joop vroeger verliefd op was. Zij is bekeert tot het boeddhisme en is met een monnik in Amerika om geld te krijgen via fondsen voor een klooster in Tibet. Linda en Joop worden opnieuw verliefd op elkaar. Zij beweert dat de monnik de reïncarnatie is van Joop’s grootvader die miljoenen heeft achtergelaten op een Zwitserse bank. Joop gelooft het, nadat hij de man heeft gezien en met hem heeft gesproken. Samen met een bank directeur worden er papieren opgesteld en Joop zet zijn handtekening er onder. Nadat hij dat heeft gedaan hoort hij niets meer van Linda, hij is bedrogen en naar de miljoenen kan hij fluiten. Plotseling wil Joop weten wie het hart van zijn dochter heeft gekregen na het ongeluk.En omdat de familie van de draagster van Mirjam’s hart zich niet kenbaar wil maken, komt Joop op het idee dat Omar en zijn vrienden hem daar wel eens mee zouden kunnen helpen.
Philip komt er achter dat Joop’s relatie met Omar anders verloopt dan de bedoeling is en moet Omar nu liquideren. Philip heeft er voor gezorgd dat de dochter van een Iranese sympathisant van de Mossad, Alia Nuri, het hart van Mirjam heeft gekregen. Als Omar hierachter zou komen waar zij in werkelijkheid verblijft (in “Portland”) in plaats van Parijs waar Omar’s vrienden denken dat zij is, zou het heel gevaarlijk zijn voor de Iranese familie en voor de Mossad. Van Omar horen we in het boek niets meer terug. Philip helpt hem verder en zorgt ervoor dat hij Alia Nuri kan ontmoeten zonder dat zij weet wie Joop is.
Het boek eindigt met een Epiloog, nadat hij weer thuis is en met God praat over wat er allemaal is gebeurd met Linda en de ontmoeting in “Portland”.
In de Epiloog schrijft God verder over de mensen die op 22 december 2000 door het noodlot betrokken waren bij het ongeluk.

3. DE VERDIEPING

3.1. Compositie en tijdverloop

Het verhaal begint met een proloog van Errol, ook al kan dit niet echt meegerekend worden tot het verhaal. Het echte verhaal speelt zich af vanaf vrijdag 22 december aangezien dit de dag is dat Mirjam verongelukt is. Daarna wordt ongeveer een half jaar na haar dood omschreven en hoe Joop zich in deze tijd ontwikkelt. Het verhaalt neemt dus ongeveer een half jaar in beslag. Het is niet chronologisch geschreven omdat er veel flashbacks en zelfs wat flash-forwards in voor komen. Het begin van deel twee bevat een versnelling. Dit is te zien door de zin “januari ging voorbij. Op elf februari 2001 begon het te regenen” op bladzijde 143.

3.2. Ruimte

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Los Angeles, het huis van Joop, een aantal restaurants en het ziekenhuis. Een deel van het verhaal speelt zich af in San Francisco als Joop daar voor een paar dagen naartoe gaat. De schrijver Leon de Winter maakt buiten het creëren van concrete ruimtes ook symbolische. Zo wordt in het boek Mirjams ‘hart’ gezien als een ruimte voor Joop, omdat hij graag de persoon wilt ontmoeten die haar hart heeft gekregen. De sportschool is ook een symbolische waarde omdat Mirjam daar vaak kwam om te sporten en verongelukt is toen ze achterop de motor van de eigenaar zat. 

3.3. De wijze van vertellen

Het verhaal wordt verteld door een ik-verteller. De hoofdpersoon, Joop verteld over zijn leven en hoe hij steeds meer de dood van zijn dochter verwerkt.  Dit doet hij door middel van vele flashbacks en omschrijvingen van situaties. De lezer weet dat de verteller van het boek Joop is, omdat de ik-persoon het vaak over "zijn dochter" heeft, wat een verwijzing is naar Mirjam. 

3.4. Thema

In het verhaal staan de thema’s angst voor leegte en de dood van je kind verwerken centraal. Het is te zien hoe Joop in het begin van het boek niet geloofd dat zijn dochter een ongeluk heeft gehad en langzaamaan deze gebeurtenis begint te verwerken. Dit veroorzaakt ook de angst dat hij alleen blijft, omdat hij zijn dierbaarste is verloren en zich daardoor heel eenzaam voelt. 

3.5. Personages

Joop
Joop is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een 47 jarige Nederlandse man die naar Los Angeles is verhuisd. Hij is tevens ook de vader van Mirjam, die in het boek overlijdt. Vanaf dat moment staat zijn hele wereld op zijn kop. Voordat zij overleed was hij een normale man met een gewoontjes leven. Hij schreef filmscripts maar deze verkochten bijna niet dus verdient hij het meest door boeken schrijven. Joop is eigenlijk iemand die zich altijd netjes aan de regels houdt en die niet overtreed, maar na de dood van zijn dochter zijn regeltjes niet meer zo belangrijk voor hem. Hij is een goedgelovig persoon en iedereen kan hem van alles wijsmaken. Dit laat zien dat hij een round character is omdat hij in het begin van het verhaal veel bezig is met normen en waarden en deze later niet meer zo belangrijk zijn voor hem. Hierin speelt het overlijden van zijn dochter een grote rol omdat de lezer te zien krijgt hoe hij dit verwerkt en er bovenop komt voor zover dat kan.

Philip
Philip is een Joodse man die vroeg net als Joop in Den Bosch woonde. Hij is bezig om Palestina veilig te maken voor de joden. Daar heeft hij alles voor over en werkt dan ook vaak mee aan illegale acties. Hij vraagt Joop uiteindelijk ook om hem te helpen met een opdracht. Eerst weigert Joop dit te doen maar naar de dood van zijn dochter wil hij toch wel meewerken. Dit laat zien dat Philip heel manipulatief kan zijn en soms ook een beetje schijnheilig. Hij probeert namelijk zelf zo veel mogelijk uit beeld te blijven en alles naar zijn hand te zetten. Hij is een flat character omdat hij tijdens het verhaal niet veder verandert.

Omar
Omar is een jongen met een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Voordat hij zich bekeerde tot de islam in Marokko op zijn 20ste, was hij actief in de criminele wereld. Het is verder niet duidelijk in hoeverre hij nog steeds een crimineel is aangezien hij in het verhaal wel illegale dingen doet zoals het hacken van computers. Dit doet hij echter wel om iemand te helpen. Dit laat zien dat hij wel een goede wil heeft. Hij heeft, net zoals Joop, redelijk wat meegemaakt in zijn leven. Daarom moet Joop ook met hem gaan praten. In het begin ziet hij hem als een crimineel, maar later begint Joop hem wel te mogen. Dit toont aan dat Omar een round character is omdat hij in het begin wordt neergezet als een zware crimineel zonder geweten en later in het verhaal veranderd in iemand met goede intenties.

Linda
Linda is het achternichtje van Joop. Ze is 48, maar ziet er volgens haar achterneef veel jonger uit. Ze doet zich voor als een boeddhist. Vroeger woonde ze bij Joop in huis, maar doordat ze een seksrelatie hadden en dat niet mocht van zijn ouders, is zij uit huis gezet. Later komen ze elkaar weer tegen en krijgen ze gelijk opnieuw een relatie. Linda ontdekte via een monnik dat Joop veel geld kan erven en laat hem de papieren tekenen dat zij dit geld krijgt. Later wordt duidelijk dat zij Joop al die tijd in de maling heeft genomen en er uiteindelijk met het geld vandoor is gegaan. Waarschijnlijk heeft ze zelf nooit echt gevoelens voor hem gehad en hem juist gehaat. Ze is een flat character omdat ze niet verandert tijdens het boek en ze vooral heel oppervlakkig wordt omschreven.

Errol
Errol wordt ook wel God of Godzilla genoemd omdat hij zo groot is. Hij is de eigenaar van de sportschool God’s Gym. Hij was degene die de moto bestuurde toen Mirjam bij hem achterop zat en een ongeluk kreeg. Hierdoor voelt Errol zich erg schuldig en besluit daarom bij Joop in te trekken en goed voor hem te zorgen. Hij doet letterlijk alles voor hem als een soort compensatie voor het ongeluk. Hij gaat hier heel ver in, zelfs zo ver dat hij zijn sportschool voor hem verkoopt. Ook wil hij precies uitzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Dit toont aan dat Errol een heel zorgzaam karakter is. Wel is hij een flat character omdat hij, net zoals Linda, oppervlakkig beschreven wordt.

Mirjam
Mirjam is de dochter van Joop en degene die het ongeluk heeft gehad. Ondanks dat ze is overleden en dus geen echt levend karakter in het verhaal is, draait het hele verhaal wel om haar en is zij de aanleiding van alle situaties rondom Joop. Als zij namelijk overlijdt, verandert het leven van haar vader compleet. De lezer komt te weten hoe zij vroeg was en wat er met haar is gebeurt. Het verlies van haar speelt daarom de belangrijkste rol in het verhaal. Ze is een flat character omdat ze oppervlakkig wordt omschreven en geen groei doormaakt vanwege haar overlijden.

3.6 Titel, ondertitel en motto

Titelverklaring
De titel “God’s Gym” is ontleend aan de naam van de sportschool van Errol Washington. Hij is de eigenaar van deze sportschool. Hij wordt ook wel Godzilla, afgekort God, genoemd omdat hij groot en sterk is. Door deze sportschool is Joops leven compleet verandert. Zijn dochter, Mirjam, ging bij Errol op de motor en heeft toen een ongeluk gehad. In feite valt er dus te zeggen dat Mirjam nog zou leven als deze sportschool niet zou bestaan. God’s Gym is dus eigenlijk de ommekeer van Joops leven.

Ondertitel
God's Gym heeft geen ondertitel

Motto
Het boek “God’s Gym” heeft geen motto. Wel is er een opdracht voor Moos, Moon en Jes.

4. EINDOORDEEL

Ik vond het boek “God’s Gym” erg leuk om te lezen. Taalkundig is het helemaal niet zo lastig opgebouwd waardoor het makkelijk leest voor een blauw boek. Ook vind ik de rode draad erg leuk vanwege de combinatie van twee verhaallijnen die elkaar kruisen, namelijk Joop die leert omgaan met de dood van zijn dochter en de opdracht die hij krijgt van de geheime dienst. De lezer kan zich erg inleven in Joop en hoe hij zulke gebeurtenissen een plekje probeert te geven doordat hij zijn gedachtes uitgebreid verteld en dit zich uit in zijn gedrag. Zijn ontwikkeling in persoonlijkheid en hoe hij over dingen denkt is ook erg leuk om te zien. Zeker omdat er een groot verschil is tussen het begin van het boek en het eind. Ik denk dat ik dit boek zo leuk vond omdat het zich afspeel in Los Angeles en dit mijn favoriete stad is. Dit is ook de reden waarom ik voor het boek heb gekozen.

5. KEUZEOPDRACHT: DAGBOEK

Hoi dagboek,

Geen idee of je zo een dagboek noemt of dat hij überhaupt een naam hoort te krijgen. Ik ben hier eerlijk gezegd niet zo goed en weet ook niet precies waarom ik dit doe. Het is vandaag 22 december 2001, precies een jaar sinds het ongeluk van mijn Mirjam. Ik mis haar zo, zeker vandaag. Ik herinner me haar 17de verjaardag nog zo goed. Toen ik haar per ongeluk had gezien in de douche en haar zo ontzettend blij had gemaakt met haar leren Kate Spade agenda van Saks. Het mini rokje wat ze toen droeg stond haar ook zo mooi. Ik kan echt uren over onze herinneringen nadenken en hoe een trotse vader ik was met haar. Dit was zeker geen makkelijk jaar en tot op de dag van vandaag doet het me veel verdriet. Wel kan ik het goed waarderen wat Errol allemaal voor me heeft gedaan en hoeveel de gesprekken met Omar hebben betekend.  Ik neem het mezelf toch wel kwalijk dat ik haar zo losgelaten heb op haar eigen verjaardag. Natuurlijk, ze werd 17, maar als ik meer tijd met haar had doorgebracht, zou ze nu misschien nog in leven kunnen zijn. Zo meteen maar snel een kaarsje voor haar aansteken voordat ik weer begin te huilen en mijn hele dagboek (die maar uit een bladzijde bestaat) verpest. Gefeliciteerd met je 18de verjaardag lieverd, papa houdt van jou en zal je nooit vergeten.

Joop

6. LITERAIRE VORMEN

Hoofdgenre: proza. 

7. BRONVERMELDING

Maak jouw eigen website met JouwWeb