1. PRIMAIRE GEGEVENS

Auteur:  Thomas Acda
Titel:  Scenario
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam, 2020
Uitgever:  Lebowski
Genre:  Misdaad roman

2. INHOUD (SAMENVATTING)

In Scenario krijg je het levensverhaal van Oscar, een tekstschrijver van liedjes die in Amerika een cursus scenario-schrijven volgt onder de bevlogen leiding van Seth Micheal Donsky, een behoorlijk zelfingenomen man die op unieke wijze vertelt hoe je een script moet schrijven (en zijn leerlingen vooral laat zien welke fouten ze allemaal hebben gemaakt). Tijdens deze cursus maakt hij kennis met de excentrieke acteur Sam Bezemer, een Nederlander met wie onze hoofdpersoon Oscar direct een klik heeft. Vanaf het begin van de cursus vertelt Oscar over alle gebeurtenissen en verwikkelingen die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan… vanaf het vliegveld, op het moment dat Oscar het land wordt uitgezet.

Scenario draait om het verlangen om te behagen, om het ultieme scenario te schrijven. Vanaf het moment dat Sam en Oscar besluiten om samen te wonen om kosten te besparen, gaat het eigenlijk mis. Ze gaan zich bemoeien met buurman Disco (een bijnaam voor de luid-muziek spelende buurtbewoner) en merken dat hij om onduidelijke redenen wordt afgeperst. Dat zou een geweldig verhaal zijn voor hun scenario! De beide mannen storten zich in het verhaal, maar komen al snel terecht in een chaotisch web van verwikkelingen en misverstanden, ongeluk en misschien soms wel een beetje misdaad. Wat er uiteindelijk toe leidt dat beide heren worden begeleid naar het vliegveld, om nooit het land meer in te mogen.

3. DE VERDIEPING

3.1. Conflictmodel

De hoofdpersoon Oscar heeft moeite met het feit dat zijn rustige bestaan compleet wordt veranderd door Sam. Hij zit verwikkeld in de problemen en kan daar moeilijk mee omgaan. Hij voelt zich vaak ziek, drinkt veel om het allemaal te verzachten en neemt pilletjes. Het liefst gaat hij weer terug naar zijn rustige simpele leventje zonder deze problemen. Hij is namelijk bang dat hij in ernstige problemen terecht komt.

3.2. Setting

Het verhaal speelt zich af in New York en op de theaterschool. Deze ruimtes voegen verder niks toe aan het verhaal.

3.3. De wijze van vertellen

Het verhaal wordt verteld door Oscar. Het is dus vanuit een ik-perspectief geschreven. Dit zorgt ervoor dat de lezer een duidelijk beeld krijgt van hoe hij zich bij alle scenario’s voelt.

Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Van het begin van de afpersing tot het eind. Wel begint het verhaal waar het eind van het boek mee stopt, zodat de cirkel rond is.

3.4. Thematiek en motieven

Het belangrijkste motief in het boek is afpersing. Er worden twee verschillende soorten afpersingen door elkaar heen gebruikt in het verhaal. De eerste is de afpersing van de Buurman en de tweede is de afpersing van SM. Deze blijken allebei in scene gezet.
Vriendschap is een ander belangrijk motief van het verhaal, omdat Oscar de hele tijd mee gaat in de gekke waanzin van Sam omdat ze goede vrienden zijn en de problemen voor elkaar over hebben.

Het thema van het verhaal is het nadenken over hoe situaties kunnen aflopen. Dit is vooral terug te zien bij de hoofdpersoon Oscar. Hij maakt in zijn hoofd continue scenario’s over hoe een bepaalde situatie op verschillende manieren kan aflopen. Dit is tevens ook de titel van het boek.

3.5. Personages

Oscar
Oscar, beter bekend als O.S, is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is 13 jaar geleden in New York komen wonen om zijn eigen leven in Nederland te ontvluchten. Hij is een rustige jongen die het liefst niet op valt. Hij raakt bevriend met Sam die hem een chaotisch leven veroorzaakt.

Sam
Sam is de vriend en uiteindelijk huisgenoot van Oscar. Hij is een stoere jongen die makkelijk indruk maakt op anderen. Hij heeft vroeger een blauwtje gelopen bij een Lucy, waar hij nu de consequenties van krijgt.

SM
Seth Michael Donsky is de leraar van Sam en Oscar. Hij houdt enorm van aandacht en om het middelpunt van de belangstelling te zijn.

Disco
Disco is de buurman van Oscar. Dit is niet zijn echte naam, maar Oscar noemt hem zo omdat hij altijd harde muziek draait. Hij is degene die in het verhaal wordt afgeperst. Aan zijn gedrag is te merken dat hij mee wilt werken aan de afpersing.

3.6 Open plek en belangrijke elementen

De belangrijkste open plek in het verhaal is het einde. Het is niet duidelijk of hun scenario tot een echte film is gemaakt en/of Oscar en Sam elkaar ooit nog spreken. Ook is het niet duidelijk hoe het verder af loopt met Lucy en of ze Amerika nog in komen.

Na de opdrachten zijn de belangrijkste punten besproken. Het valt wel op dat de lezer eigenlijk zou denken dat Oscar iets fout heeft gedaan aangezien hij het land uit wordt gezet in het begin van het verhaal, maar eigenlijk blijkt dit helemaal niet zo te zijn. Het boek zet je dus als het ware op een dwaal spoor.

4. EINDOORDEEL EN WAT HEB IK GELEERD

Ik vond dit een erg leuk boek om te lezen. Misdaadboeken zijn een van mijn favoriete genres, dus ik was erg benieuwd naar waar dit verhaal precies over ging. Ik vond het een leuke plot twist, omdat ik het zelf niet gelijk had verwacht.

Door dit boek heb ik geleerd dat ik niet te snel conclusies moet trekken over waar het verhaal waarschijnlijk over gaat. Ik dacht in het begin dat het verhaal een compleet andere wending zou nemen dan wat uiteindelijk gebeurde. Hierdoor kwam de plot twist voor mij als een echte verrassing.
Van de literatuur heb ik weinig nieuws geleerd omdat er uit deze perioden veel boeken zijn verschenen die veel op elkaar lijken qua schrijfstijl en inhoud. Tegenwoordig mag er namelijk over alle onderwerpen geschreven worden en kan elk verhaal gebruikt worden.
Mijn beoordeling zegt over mij dat ik misdaad verhalen leuk vind om te lezen.

5. SCHRIJFSTIJL

De stijl van de schrijver is straight to the point. Hij besteed weinig aandacht aan de omgeving en het weer, maar juist veel aan de situatie en scenario’s zo duidelijk mogelijk maken. Dit zorgt ervoor dit het voor de lezer makkelijk te volgen is.

6. KEUZEOPDRACHT

Maak jouw eigen website met JouwWeb